FAQ

Forever Living Products värnar om att ha en nära kontakt med marknaden via våra återförsäljare, som vi kallar Forever Business Owners. Skulle frågor uppstå har vi en hel supportorganisation som finns tillgänglig för våra kunder och återförsäljare i hela Skandinavien. Kontakta dem gärna om inte din fråga finns besvarad bland våra vanligaste frågor under FAQ här nedan.

Har du frågor om Forever Living Products, Aloe vera eller annat som berör vår verksamhet? Under FAQ ser du svaren på våra vanligaste frågor.

FAQ – om Aloe vera och Forever Living

Vad är Aloe vera?

Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.) är en suckulent växt vilket innebär att den har tjocka blad som lagrar vatten. Bladen är långa, gröna och köttiga, och växer med flera utskott från en kort stam. Blommorna är gula och växer på en lång stjälk i klasar under sommartid. Aloe vera kan komma från många olika arter och samtliga tillhör familjen afodillväxter (Asphodelaceae). Aloe vera-plantan tros ha ursprung från den subtropiska zonen kring sydvästra Asien, men odlas idag på många platser i världen.

Aloe veran i våra produkter kommer från kontrollerade odlingar i Dominikanska republiken eller Texas. Den odlas noggrant och med omsorg i bästa möjliga klimat och villkor, vilket garanterar att du får de bästa produkterna som finns, med högsta möjliga kvalitet. Som du vet har Aloe vera använts i tusentals år, och idag använder miljontals människor Aloe vera varje dag – och älskar den. Delar av växten eller hela växten kan användas för både kosmetik och livsmedel.

International Aloe Science Council, IASC, har fastställt standarder för innehållet av vissa ämnen i Aloe vera för konsumtion. Alla Forevers produkter testas noggrant och kontrolleras före, under och efter tillverkningen för att alltid uppfylla de strikta kriterierna för säkra produkter och gällande regler. Forever använder endast den inre gelén av Aloe vera från arten Aloe barbadensis Miller, aldrig skalet. Det yttre skalet avlägsnas försiktigt, direkt efter skörd, eftersom det innehåller vissa naturliga ämnen som är oönskade i slutprodukten. Endast slutprodukter som uppfyller de höga kvalitetsstandarderna för renhet och kvalitet släpps vidare för försäljning.

Vad bör jag veta om citronsyra?

 

Citronsyra är en av de vanligaste livsmedelstillsatserna och används som antioxidationsmedel eller surhetsreglerande ämne. Antioxidationsmedel tillsätts i mat för att hindra fett från att härskna och till fruktbaserade produkter för att förhindra missfärgning (oxidering). Det gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre. Som surhetsreglerande medel reglerar ämnet livsmedlets surhetsgrad.

För att en tillsats ska få användas i mat måste den vara utvärderad och godkänd av EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Tillsatserna godkänns av Europarlamentet och Europeiska unionens råd för användning inom hela EU.

Citronsyra framställs syntetiskt genom jäsning av kolhydrater (t.ex. från majs) med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger. Det är inte tillåtet att använda sådana stammar av Aspergillus niger som producerar toxiner (gifter) för att framställa citronsyra. Detta regleras inom EU av förordning (EU) nr 231/2012. Forever använder alltså enbart citronsyra som framställts av stammar som inte producerar toxiner.

Att använda mögelsvampar och bakterier vid livsmedelsframställning är inte ovanligt. Exempelvis används särskilda mögelsvampar för att framställa vissa typer av ostar och salamikorvar. Citronsyra produceras även naturligt i våra celler, och är ett nödvändigt sätt att ge cellerna energi. Man kan inte vara allergisk mot ren citronsyra. Vid allergi reagerar man på proteiner, och citronsyra är inte ett protein. Som livsmedelstillsats brukar citronsyra tillsättas i mycket små mängder. Huvuddelen av citronsyran man får i sig kommer naturligt från frukt och grönsaker.

 

Vad är propolis?

Propolis kallas också för bikitt. Det är en äkta bi-produkt, en ingrediens som tillverkas av bin för att användas som skyddande tätningsmedel i boet. Råvaran till biets produktion av propolis är kåda från barrträd och harts från vissa lövträd. För oss människor är propolis en populär ingrediens i både hudvårdsprodukter och kosttillskott.

Vad är allantoin?

I naturen finns allantoin till exempel i växten Vallört. Allantoin har hudvårdande, skyddande och lugnande egenskaper, vilket gör den till en populär ingrediens i olika hudvårdsprodukter.

Allantoin är ett naturligt ämne som har en bra förmåga att binda fukt och verka sammandragande. På grund av dessa egenskaper är det mycket användningsbart i fuktighetsbevarande hudvårdsprodukter. Genom att det binder fukt hjälper allantoin till att återfukta huden samt öka dess mjukhet. Allantoin är ett milt ämne som sällan orsakar irritation, utan tvärtom verkar lugnande vilket gör ingrediensen ideal för torr och känslig hud.

Vad är natriumhyaluronat?

Natriumhyaluronat är en variant av hyaluronsyra, närmare bestämt natriumsaltet av hyaluronsyra. Natriumhyaluronat är en vanligt förekommande ingrediens i hudvårdsprodukter tack vare sina hudvårdande och fuktighetsbevarande egenskaper. Det används ofta istället för hyaluronsyra eftersom natriumhyaluronat har en bättre förmåga att tränga in i huden.

Hyaluronsyra finns naturligt i huden, precis som kollagen och elastin. Ämnet har en kraftigt vattenbindande förmåga, vilket gör den till en av hudens viktigaste fuktgivare. Mängden minskar med hudens åldrande och därmed även hudens spänst och möjlighet att bevara fukten. Eftersom hyaluronsyra har den fantastiska egenskapen att återfukta på djupet och släta ut huden tillsätts den i utvalda hud- och ansiktskrämer. I ingrediensförteckningen står det angivet som Sodium Hyaluronate.

Hur vet jag om en livsmedelsprodukt innehåller en allergen?

Om en livsmedelsprodukt, såsom kosttillskott eller måltidsersättningar, innehåller en ingrediens eller flera ingredienser som härrör från någon av följande allergener, måste dessa tydligt markeras på etiketten:

selleri 
spannmål som innehåller gluten – inklusive vete, råg, korn och havre (korskontaminering) 
kräftdjur – inklusive räkor, krabba och hummer 
ägg 
fisk 
lupin 
mjölk 
blötdjur – inklusive bläckfisk, musslor, snäckor och sniglar 
senap 
nötter – inklusive hasselnötter, mandlar och pekannötter 
jordnötter
sesamfrön 
sojabönor 
svaveldioxid eller sulfiter i nivåer över 10 mg per kg eller per liter

Du kan alltid se allergener märkta i fet stil i ingredienslistan.

Kolla alltid ingredienslistan om du är allergisk mot något annat ämne. Där står alltid alla ingredienser som ingår i en produkt listade. Vid minsta osäkerhet, rekommenderar vi att en läkare rådfrågas innan du använder ett kosttillskott eller måltidsersättning.

Är Forevers hudvårdsprodukter dermatologiskt testade?

Ja. Den slutliga formulan för varje kosmetisk produkt testas alltid på mänsklig hud under kontroll av dermatologiska experter för att bekräfta dess säkerhet. Målet med testet är att främst upptäcka tidig hudirritation och/eller existerande allergisk sensibilisering för testämnet. De obligatoriska dermatologiska testerna, pricktest, utförs i enlighet med Dermatests internationella riktlinjer. Endast produkter som passerar testen anses vara säkra att använda.

Är Forevers produkter testade på djur?

Nej. Du kan vara säker på att vi är fast beslutna om att inte utföra djurförsök för någon av våra produkter, i någon del av vår produktionskedja. Detta är enligt våra företagsmål och EU-lagstiftning. Det kosmetiska direktivet förbjuder att testa kosmetiska produkter och kosmetiska ingredienser på djur. 

För att visa vårt engagemang visar vi stolt upp Leaping Bunny-symbolen. Leaping Bunny eller Cruelty Free International är en internationellt erkänd certifiering för kosmetika, personlig vård och hushållsprodukter som inte testas på djur. Alla företag certifierade med Leaping Bunny måste uppfylla samma kriterier. Att visa Leaping Bunny-symbolen är dock ett valfritt alternativ som företag kan välja vid marknadsföring. Eftersom vi har omfattande märkningslagstiftning i EU för information på produktförpackning som styr hur obligatorisk information måste visas för konsumenterna, tvingas vi ofta prioritera obligatorisk information framför frivillig information – såsom en symbol. Ändå använder vi stolt Leaping Bunny-symbolen på vårt marknadsföringsmaterial och vår webb, där det är tillämpligt.

För mer information och för att se Forever Living Products på listan över godkända företag, besök: www.leapingbunny.org och www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

Är Forevers kosttillskott dopingtestade?

Det är enbart läkemedel och läkemedelssubstanser som genomgår dopingtester, inte kosttillskott och övriga livsmedel, enligt uppgifter från Svenska Riksidrottsförbundet. De ingredienser som ingår i en produkt finns tydligt angivna i produktens ingredienslista, enligt rådande lagkrav.

Särskilda produkter av Forever har dock testats mot dopingklassade substanser, och dessa anges i Kölner Liste (Cologne List). Se nedan länk. Även om övriga produkter inte ska ha några tveksamma substanser tillsatta är dessa inte testade direkt mot dopingklassade ingredienser. Vill man se vilka substanser som är dopingklassade enligt WADA (World Anti Doping Agency) kan man gå in på nedan länk:

Kölner Liste (sök på Forever via sökfunktionen): http://www.koelnerliste.com/no_cache/en/product-database.html

WADA: https://www.wada-ama.org/en/what-we-do/prohibited-list

Vilka produkter bör man undvika om man äter särskilda mediciner?

Kliniska studier eller forskning, som specifikt inriktar sig på effekterna på olika sjukdomar eller kompatibilitet med olika mediciner, har inte utförts för någon produkt från Forever. Om du behandlas för en sjukdom eller går på medicinering och vill använda kosttillskott eller växtbaserade tillskott, rekommenderar vi att du först rådgör med din läkare.

Vilka produkter kan jag använda om jag är gravid eller ammar?

Kliniska studier eller forskning som specifikt riktar sig till gravida eller amning har inte utförts. Om du är gravid eller ammar och önskar använda kosmetiska produkter eller kosttillskott, rekommenderar vi att du först rådgör med din barnmorska, sjuksköterska hos barnomsorgscentralen eller läkare.

Finns det risker med att överskrida den rekommenderade dosen av ett kosttillskott?

Generellt bör varken den rekommenderade dagsdosen eller det dagliga referensintaget (% RI) av vitaminer och mineraler överskridas. Vi rekommenderar inte att man överskrider det dagliga referensintaget när det gäller fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E och K) som i överskott lagras i kroppens fettvävnader, eller mineraler. Vattenlösliga vitaminer (vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C) följer vanligtvis med urinen ut ur kroppen vid överskott.

Ett kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Är du osäker på om du ska ta ett kosttillskott rekommenderar vi att du rådfrågar läkare innan användning. Det gäller främst om du äter medicin, är gravid eller ammar. 

Granskas innehållet i produkterna kontinuerligt?

Ja. Kvalitet och säkerhet har högsta prioritet för oss och produktionen av både produkt och förpackning görs med stor omsorg. Provtagning på de råmaterial som används och test på slutprodukten utförs före distribution för att säkerställa att allt uppfyller våra strikta krav. Våra leverantörer förväntas utföra motsvarande kontroller. Nivåerna av beståndsdelar i alla Forevers produkter är alltid inom gränserna för säkra, godkända nivåer enligt gällande lagkrav och rekommendationer. Endast slutprodukter som uppfyller de höga kvalitetsstandarderna för renhet och kvalitet släpps vidare för försäljning.

Hur gör jag om jag inte vet om jag tål en hudvårdsprodukt?

Smörj lite av krämen i armvecket eller bakom örat, där huden är tunn och fin. Smörj morgon och kväll under 1–2 veckors tid. Om det inte uppstår någon hudirritation, kan du pröva att försiktigt använda krämen på ett större område av kroppen, eller om det är en ansiktskräm, i ansiktet.

Kan Forevers förpackningar återvinnas?

Ja. Sortera förpackningarna enligt sorteringsanvisning på närmsta återvinningsstation. Då går förpackningarna antingen till energi- eller materialåtervinning.

Vad är IASC?

International Aloe Science Council, IASC, är en icke-vinstdriven branschorganisation för producenter av Aloe vera och Aloe vera-produkter, som delar ett intresse av att forska i Aloe vera och användandet av ingrediensen i bland annat livsmedel, kosttillskott och hudvård. IASC är ett forum som inte bara samlar kunskap om Aloe vera, utan också skapar regler och specifikationer när det gäller certifieringen av äkta, högkvalitativa Aloe vera-produkter och Aloe vera-råvaror.

IASC har fastställt standarder för innehållet av vissa ämnen i Aloe vera för konsumtion. Alla Forevers produkter testas noggrant och kontrolleras före, under och efter tillverkningen för att alltid uppfylla de strikta kriterierna för säkra produkter enligt gällande lagar och regler. Endast slutprodukter som uppfyller de höga kvalitetsstandarderna för renhet och kvalitet släpps vidare för försäljning. 

Den höga halten av Aloe vera i många av Forevers produkter gör att vi har många certifierade och IASC-godkända produkter. Hela listan ser du på: http://iasc.org/Certification/CertifiedProducts.aspx

Läs även mer om International Aloe Science Council på: www.iasc.org.

Var hittar jag information om produktinnehåll?

 

Produktens etikett informerar om innehållet i produkten. Du kan även hitta information om ingredienserna för respektive produkt under menyn produkter. Observera att innehållet kan ändras för en produkt och att det alltid är informationen på förpackningen som gäller.

 

Är Forevers produkter säkra?

Kvalitet och säkerhet har högsta prioritet för oss och produktionen av både produkt och förpackning görs med stor omsorg. Provtagning av råmaterial och prov på slutprodukten utförs före distribution för att säkerställa att de uppfyller våra stränga kvalitet- och säkerhetskrav. Våra leverantörer förväntas utföra motsvarande kontroller.

Forever följer ständigt senaste forskning och rekommendationer för ingredienser som vi använder i våra produkter. Alla ingredienser får för närvarande användas i Europeiska unionen och anses vara helt säkra för konsumenter att använda enligt våra rekommendationer. Nivåerna av beståndsdelar i alla produkter är alltid inom gränsvärdena för säkra, godkända nivåer enligt gällande lagkrav och rekommendationer. Endast slutprodukter som uppfyller de höga kvalitetsstandarderna för renhet och kvalitet släpps därför för vidare försäljning.