Solkräm och solskyddsfaktor

Visst är det underbart med sol. Solen bidrar inte enbart med D-vitamin utan bereder oss människor en hel del njutning och sköna dagar. Alla vet dock att vi inte kan njuta utan en viss försiktighet och att vi ofta behöver använda någon form av solkräm med solskyddsfaktor. Här får du svar på vanliga frågor kring solen och solskydd.

Varför blir huden solbränd?

När huden utsätts för solens UVB-strålar så bildar den melanin, ett färgpigment, för att skydda sig. Melaninet är alltså kroppens naturliga solskydd, och huden klarar en viss dos av sol på egen hand. Men ju längre tid du vistas i solsken, och beroende på hur starkt solen lyser, desto större är risken att du bränner dig.

Hur fungerar solkräm?

Solkräm hjälper dig och din hud genom ett filter som skyddar mot solens UV-strålar. Det finns olika typer av solkräm att välja mellan och dessutom olika grader av skydd. Det är viktigt att du hittar en solkräm med tillräckligt hög solskyddsfaktor som passar din hud och att du tänker på hur länge du är ute i solen. Ju högre solskyddsfaktor - desto mer UVB-strålar kan produkten filtrera bort.

Hur skyddar jag mig?

Om du ska vara ute i solen, oavsett om du ska ligga och sola eller göra andra saker, så smörj in dig generöst med solkräm över hela kroppen. Glöm inte luriga ställen, så som öronen och fötterna. Upprepa minst varannan timma, och om du badar så smörj in dig igen efter varje dopp.

Det är dock inte bara solkräm som kan användas som solskydd. Är solen väldigt stark bör du ta på heltäckande kläder eller gå in i skuggan tills det blir lite mildare. Varför inte göra som i många sydligare länder, ta en siesta mitt på dagen?

Om det är molnigt ute behöver jag väl inte solskydd?

Du kan faktiskt bränna dig även om solen inte är framme. UVB-strålningen går igenom molnen, så var lite försiktig även en halvklar dag och använd produkter med solskyddsfaktor.

Vad betyder SPF och solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktorn, SPF, är en indikation på hur väl en produkt kan filtrera bort solens strålar. Om du till exempel smörjer in dig med protecting day lotion SPF 20 så betyder det att en tjugondel av UVB-strålningen når din hud. Då kan du alltså vara i solen 20 gånger så länge jämfört med om du inte skyddat dig alls.

KÖP HÄR

Vad innebär det när det står att solkrämen är vattenfast?

Enligt europeisk standard så ska du kunna bada två gånger i 20 minuter (eller fyra gånger i 20 minuter för ”extra vattenfast”) och ändå ha minst 50 % av det ursprungliga skyddet kvar. Det betyder alltså inte att du har samma skydd som innan du badar, så smörj alltid in dig igen efter att du tagit ett dopp.

Behöver barn starkare solskydd än vuxna?

Barns hud är känsligare än vuxnas, det är först i tonåren som huden blir kraftigare och klarar att hantera solens strålar bättre. Tänk på att använda högre SPF till barnen. De riktigt små kan med fördel placeras under ett parasoll, och för de något större och mer rörliga krabaterna är solhatt och långärmad tröja det bästa skyddet.

Behöver jag aftersun?

Aftersun är helt enkelt kroppslotion med tillsatta växtextrakt, såsom till exempel Aloe vera, som lugnar och svalkar röd, irriterad hud. Som hörs på namnet ska den appliceras efter att du varit i solen. Förutom att ge fin färg kan solens strålar också torka ut huden och göra den röd och öm. Då kan en aftersun hjälpa till att svalka, lugna och återfukta. Vår egen Aloe Vera Gelly har alla dessa egenskaper; lugnande, vårdande och fuktighetsbevarande. Förutom Aloe vera innehåller den även fuktighetsbevarande glycerin, skyddande och lugnande allantoin och antioxidanterna vitamin C och E.

KÖP HÄR